wtorek, 8 września 2015

Ciasto z kremem.









Słodyczy się zachciało memu mężowi. Siedząc 3 godzinę nad laptopem i wertując internet zażyczył sobie ciasta.Mąż mój uwielbia nowości, nowinki techniczne, wszystkie gadżety. Ostatnio natrafił na stronę : http://www.gpsguardian.pl/ . Dowiedzieliśmy się, że : " GPS Guardian to narzędzie, które umożliwi Ci nieustanną kontrolę pojazdów, optymalizowanie kosztów, monitoring paliwa oraz poprawę wydajności pracowników. W Twoje ręce zostaje oddana zaawansowana platforma Monitoringu GPS działająca w oparciu o nowoczesne lokalizatory GPS. Wśród naszych klientów, monitoring GPS przyczynił się do redukcji spalanego paliwa o średnio 15% - to dziesiątki tysięcy złotych w skali roku - Przyczyń się do tego, aby efektywność Twoich pojazdów, wzniosła się na wyższy poziom - wyślij zapytanie i uzyskaj spersonalizowaną ofertę na Monitoring pojazdów."
Ja wyrabiałam ciasto, a ten Chłopina edukował mnie w zakresie tego GPSa. Wesoło z nim mam, oj wesoło.
Przepis znalazłam na ugotuj.to
Składniki::


Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z kakao dodawać stopniowo do masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170C około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić formą na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, odwrócić go ,, do góry nogami", dzięki temu stanie się on bardziej równy. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, dodawać po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Dodać spirytus zamieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.

Uwaga! Ciasto znika w kilka chwil!! ;D

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz ;)