piątek, 24 czerwca 2016

żywienie przy zaparciach

Zaparciom sprzyja nieprawidłowo skomponowana dieta. Najczęściej osoby z zaparciami spożywają zbyt małe ilości błonnika pokarmowego w postaci warzyw i owoców, produktów zbożowych z tzw. pełnego przemiału np. razowego (ciemnego) pieczywa, kaszy gryczanej, brązowego ryżu, razowego makaronu. Niekorzystnie wpływa również dieta o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, np. smalcu, masła, mięsa wieprzowego, tłustych wędlin, tłustych serów. Osoby cierpiące na zaparcia często spożywają również zbyt dużo węglowodanów prostych, np. słodyczy, słodkich napojów gazowanych.

W przypadku nawracających lub nasilających się zaparć zaleca się modyfikację diety. Bardzo ważne jest zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Dieta zawierająca dużo błonnika ułatwia regularne wypróżnienie się i pomaga zapobiegać zaparciom.

Błonnik pokarmowy nie ulega wchłonięciu i strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Reguluje natomiast pracę przewodu pokarmowego. Zwiększa masę i objętość kału, wpływa też na skrócenie czasu przechodzenia resztek pokarmowych przez jelito grube, w skutek czego zwiększa się częstość wypróżnień.

Produktami zbożowymi bogatymi w błonnik pokarmowy są produkty z tzw. pełnego przemiału, jak np. gruboziarniste kasze (gryczana), brązowy ryż, razowy makaron, pieczywo razowe, graham, płatki owsiane, otręby pszenne. Dobrym źródłem błonnika są również warzywa, m.in. marchew, buraki, kapusta, strączkowe oraz świeże (jabłka, maliny, śliwki, pomarańcze) i suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki).

W zapobieganiu zaparciom bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów, tj. od 1,5 do 2 litrów dziennie.

W diecie bardzo ważną rolę odgrywa też spożywanie fermentowanych produktów mlecznych (np. maślanki, kefirów, jogurtów). Wspomagają one procesy fermentacyjne w jelitach i tym samym zapewniają ich prawidłowe funkcjonowanie.

Ponadto należy ograniczyć udział w diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (tłustego mięsa, wędlin, fast-foodów, chipsów, tłustych sosów) oraz słodyczy. Warto wiedzieć, że zapierająco działa też np. czekolada.

Na prawidłową perystaltykę jelit korzystnie działa picie kawy, grubo mielonego siemienia lnianego, bulionu czy rosołu.

Należy podkreślić, że poza żywieniem, istotną rolę w zapobieganiu zaparciom ma również wysiłek fizyczny. Ruch i różnego rodzaju ćwiczenia fizyczne stymulują bowiem perystaltykę jelit i zwiększają szybkość pasażu treści jelitowej.

3 komentarze:

  1. Anonimowy6/24/2016

    niestety czasem diety nie pomagają ;( ja stosuję dicopeg 10 g na takie problemy bo mam go już sprawdzonego

    OdpowiedzUsuń
  2. dicopeg6/24/2016

    też stosuję ten dicopeg bo jest dla mnie bezpieczny - jestem w 7 miesiacu ciaży. Dieta nie działa na mnie szybko a tu potrzebne jest szybkie działanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/26/2016

    eileen@mail.postmanllc.net

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz ;)