Przepis:
CIASTO
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej*
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 100 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 100 g masła
DODATKOWO
- ok. 300 g jagód
- żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- lukier (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Pokruszyć je i wsypać do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 - 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić do bardzo ciepłej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
- Jajko i żółtka ubić z drobnym cukrem na puszystą masę (kogel mogel). Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żótka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części. Rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąką. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek.
- Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Potrzebne będą 2 blachy, po 8 jagodzianek na jednej. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 180 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok.16 - 18 minut na złoty kolor. Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika. Upiec drugą partię jagodzianek. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam na tej stronie i sprawdził się rewelacyjnie! Polecam - http://www.kwestiasmaku.com/przepis/jagodzianki
mniam! pyszności!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle sobie narobiłam smaka na samą noc :( Przepyszne, z chęcią zjadłabym takie domowe, uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńrób rób ;D polecam ;D
UsuńAle mi zrobiłaś niesamowitego smaka :) Rzadko piekę ciasta i ciasteczka ale widzę,że przepis jest sprawdzony i w miarę nie jest trudny :)
OdpowiedzUsuńnie jest trudny ;) daj znać czy wyszło ;)
UsuńJa jestem total beztalencie jeśli o pieczenie chodzi, chociaż to może i brak motywacji. Jagodzianki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też lubię ;) jagodzianki i bułki z serem to moje ulubione <3
UsuńJa jestem total beztalencie jeśli o pieczenie chodzi, chociaż to może i brak motywacji. Jagodzianki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPyszne! I znów dieta pójdzie na bok!:(
OdpowiedzUsuńuwielbiam atakie pyszności aj eszcze domowej roboty rozkosz :D
OdpowiedzUsuńkocham!
OdpowiedzUsuń