piątek, 14 sierpnia 2015

Jagodzianki.


Słodkości nigdy za wiele ;) Zatem podwijamy rękawy i do roboty ;)
Przepis:
CIASTO
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej*
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 100 g masła
DODATKOWO
  • ok. 300 g jagód
  • żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • lukier (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  • Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Pokruszyć je i wsypać do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 - 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić do bardzo ciepłej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
  • Jajko i żółtka ubić z drobnym cukrem na puszystą masę (kogel mogel). Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żótka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
  • Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części. Rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąką. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek.
  • Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Potrzebne będą 2 blachy, po 8 jagodzianek na jednej. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok.16 - 18 minut na złoty kolor. Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika. Upiec drugą partię jagodzianek. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam na tej stronie i sprawdził się rewelacyjnie! Polecam - http://www.kwestiasmaku.com/przepis/jagodzianki

12 komentarzy:

  1. Ale sobie narobiłam smaka na samą noc :( Przepyszne, z chęcią zjadłabym takie domowe, uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi zrobiłaś niesamowitego smaka :) Rzadko piekę ciasta i ciasteczka ale widzę,że przepis jest sprawdzony i w miarę nie jest trudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest trudny ;) daj znać czy wyszło ;)

      Usuń
  3. Ja jestem total beztalencie jeśli o pieczenie chodzi, chociaż to może i brak motywacji. Jagodzianki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ;) jagodzianki i bułki z serem to moje ulubione <3

      Usuń
  4. Ja jestem total beztalencie jeśli o pieczenie chodzi, chociaż to może i brak motywacji. Jagodzianki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! I znów dieta pójdzie na bok!:(

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam atakie pyszności aj eszcze domowej roboty rozkosz :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9/11/2015

    kocham!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz ;)